Waarom geen numerus fixus bij het populaire Psychologie?

DUB-nieuws, Onafhankelijk medium van de Universiteit Utrecht. 30 juni 2016  .
Grote zorgen waren er de afgelopen maanden bij de opleiding Psychologie. Begin dit jaar schreven meer dan duizend scholieren zich in voor de bachelor. Was de afschaffing van de numerus fixus eigenlijk wel zo’n goed idee?

Bij de bachelor Psychologie stond de teller met aankomend studenten aan het begin van dit jaar op meer dan duizend. Dit zorgde voor een bezorgdheid bij het opleidingsbestuur, want het jaar ervoor waren er slechts vierhonderdzestig studenten aan de studie begonnen. Stel nou dat er echt duizend studenten zouden komen. Hoe krijg je dan voldoende collegezalen en docenten geregeld?

Inmiddels is het aantal aanmeldingen ten opzichte van begin dit jaar weer wat gedaald – tot iets meer dan zeshonderd studenten. Dit is nog steeds veel meer dan voorgaande jaren. De toename is een gevolg van het loslaten van de numerus fixus. Bij een numerus fixus stel je een maximum aantal studenten dat tot de opleiding wordt toegelaten. Zijn het er meer, dan wordt het loten of selecteren. Veel studenten namen vorig jaar dat risico niet en kozen voor een andere opleiding, waarmee de belangstelling voor de opleiding dus terugliep. Nu de fixus is losgelaten, mogen alle scholieren die zich aanmelden en inschrijven aan de studie beginnen.

Lees meer in het complete artikel in DUB